Search
Monday 25 May 2020
  • :
  • :

Truri preferon qëllimet afatshkurtra, këtu dhe pse

Truri përpunon informacione mbi suksesin dhe dështimin ndryshe. Nëse i jepni më shumë mundësi për t’u marrë me sukses, ai do t’ju ndihmojë të qëndroni në regjimin fitues. Ju do të filloni një mënyrë tjetër për të trajtuar problemet dhe të presni zgjidhje të suksesshme që nga fillimi, thonë studiuesit.

Sa më shumë që të arrini të bëni diçka apo të bëni më shumë, truri do të punojë më intensivisht dhe më gjatë në një mënyrë të suksesshme. Me çdo sukses, drita e trurit dopamin; Është kjo substancë që ju jep ndjesinë fituese dhe jeni të motivuar ta përjetoni atë përsëri.

Kjo është arsyeja pse qëllimet afatshkurtra janë vendimtare.

Çfarë do të thotë kjo në biznes? Fituar një qëllimeve të vogla, afat-shkurtër të ndihmon në çdo kohë të jetë qasje po aq ambicioze për çështjet dhe të jetë pothuajse e sigurt se ju do të merren me secilin prej tyre me sukses. Kjo nuk ndodh sepse prisni shumë nga vetja, por përkundrazi – në përvojën tuaj, tashmë keni një sërë problemesh që kanë ardhur në fund.

Nga ana tjetër, në qoftë se keni vendosur vetes qëllimin shumë të lartë – një që mund të mos e arritur (nga një arsye e vërtetë) apo realizimin e pamundur në afat të shkurtër – në vend që të motivuar, produktive dhe krijuese, vetëm e kundërta ndodh. sekretimit të pamjaftueshëm të dopaminës jo vetëm që e bën të vështirë për të arritur objektivin ju, sepse ju nuk jeni në gjendje të përqëndrohet mjaftueshme, por gjithashtu parandalon ju e kuptoni se çfarë shkoi keq dhe të mësojnë mësimin.

Pra, jini realistë dhe filloni gradualisht. Në mënyrë që ju të vendosni qëllimet e duhura, keni nevojë për njohuri. Ndani kohë të mjaftueshme për të mësuar, sepse nuk ka sukses arritur gjatë natës. Zgjidhni një institucion që besoni dhe kushtojeni vetes për përmirësimin tuaj. Ligjërues të mirë pikërisht në funksion të mënyrave në të cilat truri funksionon me transmetimet strategjike, njohuritë dhe përvojën dhe kjo është mënyra e vetme për të arritur sukses.

Por pse të mësoni më shumë nga suksesi sesa dështimi?

Të mësuarit nga gabimet në teori duket e mirë, por sa herë keni përsëritur vazhdimisht të njëjtat gabime? Sipas rezultateve të studimit të tyre, hulumtuesit në Institutin MIT për Mësim dhe Njohje pranojnë se kjo është një nga karakteristikat më të rëndësishme të trurit. Qelizat e trurit mësojnë nga përvoja, por vetëm nga përvoja që ju përjetoni si të këndshëm dhe të suksesshëm. Gabimet e trurit thjesht nuk mbajnë mend, dhe vetëm pas dështimit ti e kupton se tashmë ke bërë një proces të tillë (të gabuar) në të kaluarën.

A është më e rëndësishme atëherë e mësuar apo përvoja? Këta shkencëtarë thonë se truri kujton dhe kupton në bazë të njohurive eksperimentale. Me fjalë të tjera – sa më shumë qëllime që arrini, aq më shumë rriteni në shanset e vetëm të vazhdoni me brezin fitues. Suksesi, pavarësisht se sa i vogël është, ju bën të ndiheni pothuajse të pamposhtur, sepse truri juaj vazhdimisht ndriçon dopaminën.

E vetmja gjë që ju mungon tani është që këta të parët tejkalojnë me sukses pengesat. Filloni duke shpjeguar qëllimin tuaj të madh (që ju me siguri keni) në disa të vogla, të cilat janë më të lehta për t’u arritur. Ata do të fillojnë ju jo vetëm për të filluar, por edhe për të arritur me sukses qëllimin tuaj.

Pa vetëdije, nga momenti i parë që shihni një pjesë më të madhe të zgjidhjes për çdo problem. Kube humbur do të gjendet nëse jeni duke punuar gradualisht. Prandaj, vendosni menjëherë qëllimet e para: kjo është edhe më e rëndësishme nëse krijon një karrierë në fushën e menaxhimit të burimeve njerëzore. Pastaj një plan është i nevojshëm.

Cakto qëllimet.

Vendosni një afat deri sa t’ju duhet ta merrni – jo më shumë se dy muaj. Le të jenë realiste dhe të sakta. Gjithashtu, mos u bëni shumë: nëse vendosni vetes katër qëllime dhe merrni vetëm dy, truri do të përqëndrohet në dështimin dhe më pas nuk keni arritur asgjë. Dhe duke qenë se ju jeni personi i cili krijon politikën e personelit, krijoni një ekip që do të frymëzojë secilin anëtar në të njëjtën mënyrë dhe pastaj – suksesi për sukses – do të arrini në krye.